Boleh ke buat separuh masa?

Boleh ke buat separuh masa?

1) Susah Nak Fokus

Bila orang tanya soalan ni, jawapan saya senang je.Tak ada kerja yang senang kalau anda tak fokus.Boleh ke kita nak buat 2 pekerjaan dalam satu masa? Sedangkan dua-dua ni perlukan komitmen yang tinggi.

Jadi perunding hartanah separuh masa ni susah nak fokus.Dengan kerja yang sedia ada lagi.Waktu klien nak tengok rumah, anda tentu sibuk dengan kerja-kerja anda.Klien telefon mungkin anda tak sempat nak jawab,mungkin anda dalam meeting.Kadang-kadang agensi ada buat training, anda tak dapat hadir.Jadi banyak perkara akan terlepas.Sebab itu saya tak mencari pekerjaan lain atau menambah bidang perniagaan lain.Kerjaya sebagai perunding hartanah ini pun dah cukup sibuk.

Akhirnya, dua-dua kerja cukup makan je. Tak dapat yang terbaik. Diri sendiri pun rasa bersalah kerana buat kerja lain semasa waktu kerja.

2) Sukar Nak Dapat Kepercayaan

Bukan setakat anda susah nak fokus.Bila anda pergi viewing dengan bakal pembeli, bila dia bertanya anda buat full time atau part time?Anda sebut sahaja part time pembeli ataupun pemilik rumah macam tak confident je dengan anda. Mereka pun terfikir mampu ke anda ni jual rumah dia. Pembeli atau pemilik susah nak beri kepercayaan.

3) Fleksibel Bukan Banyak Masa

Masa memang fleksibel tetapi tidak bermakna banyak masa yang terluang.Contohnya, setiap hari sabtu dan ahad adalah hari yang sibuk buat seorang perunding hartanah.Penuh dengan aktiviti viewing dan inspection.Kerana hari ini sahaja klien cuti bekerja. 

Kalau hari Isnin hingga Jumaat, anda perlu cari leads untuk appointment Sabtu dan Ahad. Dan selalunya anda akan pergi berjumpa dengan lawyer dan banker untuk menyelesaikan urusan document pembeli.

 Akhirnya, kerjaya ni akan jadi full-time juga. Dan saya sendiri sarankan anda buat full-time.

4) Tips

Dalam bidang hartanah ni anda perlu yakin dan berani.Kalau risau nak buat full time,tapi percayalah rezeki itu datangnya dari Allah Swt.Yang penting anda berusaha.

Sebenarnya ramai yang telah berjaya dalam bidang ni. Mereka pun alami dilema yang sama.Tapi mereka betul-betul fokus dan berani.Akhirnya mereka berjaya menjadi perunding hartanah.Yang penting sentiasa ada niat nak belajar dan berusaha.Soal takut tu tolak sebelah.

Leave a Reply